Saturday, October 29, 2011

dapat hadiah HEADER BLOG ^_^


wahhh....header cun!!!

thanks buat 

sebab buatkan header yang
cun 
macam ni~!!!!!

wah.terharunyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ^_^

PETIK SEKALI 10 DATANG

assalamualaikum semua...
now hari sabtu....
hari untuk kita bersuka dan bergembira..
hahaha...

al kisah tdi pagi aku sembang2 ngan adeq aku yang bongsu...nama dia padil...
n korang pun leh panggil dia padil...
kalau aku nk ejek2 dia aku ejek dia kodil..
tp korang x leh lah ejek dia kodil sebab korang bukan adeq beradik dia...
hahahha...
(apa yang melalut ni~~~)

kita DIRECT to the point...
masa ngah sembang2...
die pesan kat aku...

BERKAWAN BIAR SERIBU
BERCINTA BIAR SATU~~~

then aku saja nk balas ayat dia tu <ewahhh....saja nyakat2 nk tgk apa reaksi dia>

aku pun selamber je jewab..
BERKAWAN BIAR SERIBU...
BERCINTA BIAR BERATUS
BERNIKAH BIAR SATU....
~tetttt....

tiba2 dia marah woo...

ikuti perbualan kami dua beradik...

padil = PUIHHHH...apa punya org ni...tak baik wooo kak lily nk main2kan perasaan lelaki ni...
aku = eh apa plak...saja je gurau2 nk tgk reaksi ko...
padil = eleh, perempuan petik sekali sepoloh dtg...
aku = perghhh..gila ar ko...mana ada...lainlah lelaki petik sekali 100 yang berbaris...
padil = xlah...perempuan petik je sekali ramai yang dtg punya....
aku = <petikkan jari...> haaa...tgk x de pun org dtg....
padil = bongok lah kakak aku ni...ni kan kat umah....memang lah xde siapa yang nk dtg...
aku = hahahahahha.... weyh...lelaki  petik sekali 100 dtg...
padil = kalau lelaki tu banyak duit boleh lah petik sekali je 10000000 dtg... tapi kalau xde duit, petik2 jari sorang pun xkan dtg lah...

aku pun gelakkkkkkkkkkkk besar lah....
hahahhahaha


tibe2 aku terfikir apa yang adeq aku cakap ni...

urm...
PETIK SEKALI 10 org leh dtg...???
betol ke?
ada je beberapa sebab ASAL LELAKI/PEREMPUAN leh PETIK JARI SEKALI 10 orang berlari untuk mendapatkan CINTA mereka....


 11 alasan..
1 - poket tebal (banyak duit)
2 - muka macho/lawa
3 - kerja hebat-hebat
4 - anak DATO/TAN SRI
5 - ada KERETA MEWAH
6 - PENGARUH besar....
7 -ada RUMAH
8 - STYLE ala2 MACHO/CHANTEK
9 - gaji BERIBU $$$$$$
10 - kelulusan UNIVERSITI 
11 - pakai HANDPHONE MEWAH 




~jom ramai2 kita petik jari...tengak ada x sesiapa yang dtg... hehehhehehhee



Monday, October 24, 2011

saya tak janji selamanya ada untuk awak... tapi saya berjanji untuk sentiasa berada disisi awak~~




korang faham x ungkapan ni?

mari kita pendekkan cerita....

sepasang kekasih...
Aloi dan Nurul...

Nurul jenis yang selalu sangat call dan mesej Aloi..
sebab apa?
sebab dia jauh ngan Aloi...
dan cara yang paling efisyen untuk merasakan dekat dengan Aloi ialah dengan sentiasa MENGHUBUNGI Aloi...
****adakah cara tu salah?
mungkin lah kot, bagi pada yang berbeza pandangan dan pendapat~~~

mungkin ada yang kata ;- 
~ eh Nurul, apadahal...ko layan je lah orang lain... Aloi tu, kalau mesej ke call ke barulah kau layan..
~ eh Nurul, kau x yah lah dok call ngan mesej Aloi, bukan dia nk layan kau pun...
~ eh Nurul, drpd bazirkan krdt topap tu, meh lah share kredit ngan aku...

dalam cerita lain.. Aloi macam biasa...
dengan cara dia...
malas nk layan panggilan dan mesej Nurul...

dan~
dalam satu situasi yang lain, Nurul sentiasa mencuba untuk menghubungi Aloi..
agar Aloi dapat merasakan bahawa Nurul sentiasa ada untuknya...
sehari, seminggu sebulan...
barulah Aloi menjawab panggilan Nurul...
ketika itu, riang gembiralah Nurul apabila dpt mendengar suara pujaan hati~~
***mesti ada yg tertanya2, apa punya lah Nurul ni, bengap ke apa... sebulan kot, baru nk jawab phone..
lantaklah kat Nurul tu...sebab ni cerita dia... <hahahahaha..>
oke2, sambung cerita~

then lepas tu Aloi kembali mendiamkan diri...
meneruskan rentak yang biasa yang dilukan sebelum2 ini...

dan Nurul... dengan rutin hariannya, mencuba untuk menghubungi Aloi...
dan sentiasa menghantar mesej kepada Aloi....

dan suatu masa~~~~~
di saat selepas selesai menunaikan solat maghrib, Aloi baru tersedar yang Nurul dan 3 hari tak menghubungi dia...
dan disitu, Aloi pun mendail no Nurul...
tutt tutt tutttt~~~
HELLO~~~~ < suara Nurul kedengara..>

dan mereka berbual mesra sehingga malam melabuhkan tirai....

dan keesokkannya pula Aloi telah menjadi ringan tulang untuk menghubungi Nurul yang jauh dimata memandangkan Aloi time tu memang bosan giler giler giler...
dalam kebosanan barulah mencari Nurul untuk menghilangkan bosan tu...
dan~~~~
Nurul sentiasa ada untuk menemani Aloi 

dan tiga hari kemudian...Aloi mendiamkan diri...
dan seperti biasa dengan rutin biasa...
hanya memandang skrin phone tanpa menekan butang hijau apabila Nurul menelifon...
hanya membaca mesej2 yang dihantar Nurul tanpa mem REPLY mesej tersebut...

seminggu duaminggu...
dan masuk ke tiga minggu yg seterusnya...
Nurul dah 2 hari tidak menghubungi Aloi...
dan ketika itu, sebelum Aloi memejamkan ...
tutt tuttt < bunyi mesej....~>

"Nurul koma di Hospital Tunku Rahimah Klang..."

pappppppppppp~~~ tidak semena2, masa tu, Aloi merasakan mukanya panas dan panas dan panas...~~~~

dan....
sehari selepas Aloi melawat Nurul, Nurul telah pergi untuk selamanya...

dan hari2 sepi Aloi kerana tiada call dan mesej seperti hari2 yang sebelum2 ini~~~~~


then~~~
itulah ungkapan yang Nurul biasa ungkapkan~~
"saya tak janji selamanya ada untuk awak... tapi saya berjanji untuk sentiasa berada disisi awak~~"
nurul _ cintaALOI







Tuesday, October 18, 2011

KELAR BAYI: AKU PUNYA PENDAPAT

ASSALAMULAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA…

Aku taw ramai sekarang yang dok mengata macam2 kat budak pompuan yang kelar2 baby tu…

ada yang cakap napa tak tunjuk sekali muka pompuan tu..

ada yang cakap “eh, ada ke manusia mcm ni”

ada yang cakap “tu lah dah SEDAP2 last2 ko nk bunuh baby tu”

FIRSTLY aku taw berita yang menyayat hati tu melalui page2 yang aku join..
Memang sedih..
Giler sedih..
Dan paling sedih CARA BAGAIMANA BABY TU WUJUD
Sah2 budak tu dah buat salah.. for sure dia menghadapi tekanan perasaan..
dan paling sentap LELAKI tu plak suka suki tak nak BERTANGGUNGJAWAB
so, bayangkan … pompuan tu dah lah melahirkan BABY dgn cara yang TAK SEMPURNA..
dan SUDAH PASTI…
ada kesan yang POMPUAN TU ALAMI…

"MEROYAN…."

Korang pernah dengar perkataann tu?
BAHAYA KOT MANUSIA MENGALAMI SIMPTOM “MEROYAN”
Banyak perkara yang TAK TERJANGKAU DEK PEMIKIRAN BIASA akan BERLAKU…
Pasti kes seperti KELAR BAYI ni boleh berlaku…
Apa yang penting? Peranan orang sekeliling…
Berdasarkan sumber yang aku baca..
GURU LELAKI BERASA CURIGA KERANA PELAJAR PEREMPUAN TERSEBUT TIDAK HADIR KE KELAS LALU PERGI KE BILIK PELAJAR TERSEBUT..
Andaikan apa yang aku baca ni betul…
Dalam hati aku
“kenapa guru lelaki leh ada perasaan CURIGA? Adakah dia CURIGA bahawa pelajar tersebut akan melakukan perkara tidak sepatutnya atau adakah CIKGU TU TAHU BAHAWA PELAJAR PEREMPUAN ITU MENGANDUNG?”
Kalau tahu, mana peranan yang dorang buat?
Then np sampai leh jadik macam ni..
Dah mcm ni nk kecoh-kecoh sana sini…daripada benda yang orang tak tahu dah heboh 1 Malaysia..
Darpd aib yang dialami tu tak diketahui…
Habis dah AIB tu dijaja sana sini…
Aku simpati dgn apa yang menimpa PELAJAR TERSEBUT…
Umur 16 tahun? Dalam usia mentah dah tanggung segala bagai bebanan …
Dari mana wujudnya baby tu, tak payah lah aku nk terangkan satu persatu kat sini..
Korang sure2 taw kan, mcm ne leh wujud…
So, tu biarlah antara mereka dan MAHA PENCIPTA
Sebagai manusia, baik kita fikirkan bagaimana nak elakkan benda ni berlaku kat diri sendiri, kat adik beradik, kat kaum kerabat, kat sedara seislam kita…
Bukan dengan MENCERCA, MEMAKI HAMUN, MENGHERDIK,
Yelah..sebab ntah2 yang CAKAP BESAR tu YANG KECOH2 sgt tu LEBIH KURANG je..

SO COUPLE TU BIARLAH BERPADA2…
YANG LELAKI TAK PAYAH TEST POWER SEBELUM MASANYA
YANG PEREMPUAN TAK PAYAH MENGODA SEBELUM MASANYA…

So, fungsi kita bantulah siapa2 yang teraniya tu…
Maksud aku, yang ditimpa MUSIBAH…
Jangan diherdik, kerana mereka telah DIKURNIAKAN DUGAAN
Dan ingat, dugaan tu datang kerana banyak faktor… (nk taw faktor, baik korang search lah sendri, t aku cakap lebih2 kata aku ni ustazah lak , hahahahah)
So,aku rasa kita punya TANGGUNGJAWAB yang sama2 perlu dipikul…
Berfikirlah semasa orang lain sedang NYENYAK tidur…






BETONG: Hanya kerana teman lelaki tidak mahu menerima anak luar nikah dalam kandungannya, seorang pelajar berusia 16 tahun mengelar bayi perempuan baru dilahirkannya sehingga mati dan perut terburai di bilik asrama sekolahnya di sini, semalam.

Kejadian menggemparkan itu berlaku kira-kira jam 7.40 pagi dan pelajar tingkatan empat terbabit dikatakan melahirkan bayi cukup sifat sebelum dia mengelar bayinya yang masih hidup itu dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15 sentimeter.

Sumber berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit dikatakan gagal hadir ke kelas sehingga menimbulkan rasa curiga seorang guru lelaki berusia 41 tahun yang kemudian ke bilik asramanya.

Menurutnya, sebaik tiba di bilik pelajar berkenaan, guru itu terkejut apabila mendapati satu mayat bayi perempuan cukup sifat berlumuran darah di atas lantai berhampiran katil suspek






Friday, October 14, 2011

KAWAN KORANG TU JENIS APA??? MEH USHA SKIT....

awak ni bagaikan TV3 dlm diri sy , "sentiasa m'jadi inspirasi hidupku"
bila berjauhan dgn awk sy tak kisah , sbb awk ni kan TV9 , "dekat di hati"
awk nk tahu x , bila sy dekat ngan awk , sy rase tenang sgt mcm NTV7 , "i feel good" .
 walau ape2 pun yg berlaku , sy harap lepas ni hbngn kita mcm radio HOT FM , "lebih hangat dari biasa"
org selalu ckp manusia ni umpama ASTRO , "mcm2 ade" .
 tp sy harap sgt bile sy ade masalah awak tk jd mcm NABIL , "lu pikir la sendiri..." ~~

for sure lah korang semua ada kawan kan...
kalau tak rapat pun at least 
kawan-kawan biasa pun ada...

apa kata, kita check jenis mana kawan korang tu...

1) sentiasa menjadi inspirasi hidupku
~ ni jenis kawan yang selalu memberikan KELAKUAN POSITIF dan memberikan TELADAN yang positif kat korang...cara dia study, cara dia bercinta, cara dia makan, semualah... everything yang dia buat korang leh jadikan guide dalam life korang... kawan macam ni jenis yang cool, sebab dia jenis tak kacau hidup korang... dia ada life style dia sendiri

2) dekat di hati
~ kawan macam ni, dah macam bayang-bayang hidup korang, mana je korang pergi, mesti dia ada... dia ni jenis yang pandai amik hati korang lah... dan dalam erti kata lain dia jenis yang tarak kencing sama korang.. dia pandai dalam bab-bab jaga hati kawan ni...

3) i feel good
~ kawan macam ni..macam ne ek? haaa...yang jenis macam ni leh membuatkan korang selesa bila ngan dia...cakaplah kasar macam mana pun, dia tarak amik hati punya...korang lawak lah kasar macam mana pun dia tarak amik hati jugak.. kawan macam ni, jangan lah korang sampai pijak plak kepala dia, sebab dia ada perasaan jugak...

4) lebih hangat daripada biasa
~haaaa...kalau kawan macam ni, dia ni jenis yang baran...korang taw baran tu apa kan??jenis yang kuat HOTT gitu...ala, yang cepat panas lah...sikit je tak buley,,,,kalau dia nk kasar ngan kita, kita rileks je, tapiii kalau kita kasar ngan dia, SENTAPP kot....ceiit!!!

5) macam-macam ada
~kawan macam ni...boleh dikatakan kawan yang lengkap serba serbi...macam2 perangai dia boleh buat... dan bila kita macam2, dia steady je nk layan kita...kalau kita sedey, dia sedey..kalau kita happy dia happy...kira macam2 lah.. dalam erti kata lain FLEKSIBEL gitu...

6) lu pikir lah sendiri
~kawan macam ni...ni jenis kawan yang tak leh pakai.... bila dia ada masalah...hu hu huuu...nanges atas bahu kita, sampai basah baju kita, siap ada hingus2 lagi tu...tapi kalau time kita plak dia leh cakap...LU PIKIR LAH SENDIRI... ada ke patut? ada ke? ada ke?

selagi kita ada kawan, kita hargailah...
janganlah kita amik kesempatan kat kawan kita tu...
tak baik wwooooo...
aku paling ANTI ngan siapa2 suka amik kesempatan kat kawan2 ni..
kalau aku jumpa orang macam tu, aku akan buat2 tak kenal lah..
sebab,aku rasa tak rugi lah kalau kawan ngan orang yang SUKA AMIK KESEMPATAN tu..
bagi aku, kawan yang baik harus dilayan baik..
kawan yang tak baik, selamat tinggal lah~~~
ramai lagi orang lain yang sudi jadi kawan aku...

kepada kawan-kawan...
korang memang terbaik..
dan korang tetap di hati...
i lapppp u~!!!!!!!!!!!



Thursday, October 13, 2011

NILAI-NILAI MURNI

Keperluan Nilai-Nilai Murni Dalam Mewarnai Kehidupan Insan Yang Holistik

Bismillahirrahmanirrahim.


Asslamulaikum dan salam sejahtera. Tak lama lagi kita akan menyambut kedatangan bulan Ramadahan iaitu bulan yang ditunggu oleh umat Islam. Semoga amalan kita semakin bertambah berbanding dengan puasa yang terdahulu dan dengan rasa penuh keinsafan semoga Allah dapat menerima segala amalan yang kita lakukan. Dalam ruangan ini saya masih lagi mengekalkan tema penulisan yang berkaitan nilai-nilai murni. Adalah diharapkan usaha kecil ini dapat memberi manfaat kepada para pembaca dan diharapkan usaha ini mendapat keberkatan dari Allah S.W.T dan diterima sebagai amalan kebajikan. Sekali lagi terima kasih buat para pembaca


Nilai-Nilai Murni


Setiap perilaku dan pemikiran manusia yang kompleks dipengaruhi oleh sistem nilai yang menjadi nadi kepada kehidupan manusia. Secara nisbinya, sistem nilai yang telah bertapak kukuh dalam kosmologi pemikiran masyarakat telah distrukturkan sama ada melalui pemikiran atau diperakui oleh hukum sosiologi manusia dan diiktiraf sebagai norma-norma yang diraikan serta dihormati oleh sesuatu masyarakat. Walau bagaimanapun, perubahan yang berlaku dalam masyarakat disebabkan oleh keperluan manusia yang berbeza mengikut suasana dan realiti dan perkembangan tamadun manusia yang silih berganti menyebabkan berlakunya dikotomi nilai yang dipolemikkan oleh ahli-ahli masyarakat yang mewakili pelbagai bangsa dan kaum.

Masing-masing berpegang dengan norma dan sistem nilai yang tersendiri sehingga ada yang merendah-rendahkan dan berpandangan skeptikal di antara satu sama lain. Namun begitu, di pandang pada dimensi yang positif pula, perubahan dan perbezaan masyarakat di dunia tentang kepelbagaian sistem nilai yang didokong tersebut dilihat sebagai satu perkembangan yang positif kerana ianya telah menyumbang dan memperkayakan serta melengkapi di antara satu sama lain dalam memahami falsafah nilai. Secara tidak langsung kematangan sistem falsafah ini menjadi asas untuk memahami teoritikal nilai-nilai murni yang diterima oleh masyarakat umum. Ia memberi gambaran bahawa falsafah nilai-nilai murni yang ditaja oleh pemikiran manusia sentiasa berubah-ubah dan tidak konsisten dan sentiasa dibuka untuk ditafsirkan mengikut selera keperluan masyarakat.

Apabila Islam disyariatkan di atas muka bumi ini, ajarannya membawa rahmat kepada manusia, memperbaiki sistem pembangunan manusia dan memerdekakan fizikal serta fisiologi manusia kepada satu cara hidup yang sempurna. Doktrinasi ajarannya juga telah berjaya memartabatkan peradaban manusia sebagai tamadun manusiawi yang unggul dari aspek fizikal dan ma`nawi. Menyentuh tentang falsafah nilai dan norma hidup masyarakat, ajaran Islam bersikap positif terhadap sistem tersebut bahkan bersikap toleransi selagimana tidak bercanggah dengan prinsip syariat Islam. Sebagai contoh, pada ketika Islam diturunkan di bumi Arab, masyarakatnya pada masa tersebut telahpun mempunyai sistem falsafah tradisi nilainya yang tersendiri.

Tradisi nilai yang terpuji yang dipraktikkan oleh masyarakat Arab masih lagi diterima oleh Islam dan dianggap sebagai relevan dengan sistem nilai Islam. Nilai-nilai mulia masyarakat Arab seperti menepati janji, memuliakan tetamu dan nilai-nilai murni yang lain masih lagi dikekalkan dalam konsep nilai-nilai murni Islam. Oleh yang demikian jelaslah bahawa sesuatu tingkah laku atau asas pemikiran manusia yang menepati dengan sistem nilai Islam diterima sebagai perbuatan yang Islamik. Dari skala mikro pula, apabila sesuatu nilai atau norma yang dilazimi menjadi satu bentuk budaya yang dihormati dan diiktiraf oleh masyarakat Islam secara menyeluruh ia dikenali sebagai `urf[1]yang mengikat kehidupan masyarakat.

Jika dilihat kepada sistem nilai-nilai murni dalam skop syariat Islam, ia berasaskan kepada order tauhid yang menjadi acuan kepada falsafah sistem nilai. Melalui konsep pandang semesta tauhid, nilai-nilai murni dilihat bersifat sejagat atau universal dan relevan serta realistik dalam memenuhi komponen keperluan kehidupan manusia. Umumnya, nilai-nilai tersebut adalah bersumberkan wahyu serta diadun dengan pemikiran manusia untuk diterjemahkan secara praktikal.

Isi kandungan nilai-nilai tersebut juga perlu mengambilkira kepentingan dan kemaslahatan umum dan bukannya untuk kepentingan kelompok masyarakat tertentu sahaja. Atas asas inilah nilai-nilai murni yang berpaksikan ajaran agama disifatkan sebagai `alami kerana ianya tidak diwakili oleh kepentingan-kepentingan tertentu sebaliknya penghayatan dan pelaksanaannya dapat memberi jaminan kesejahteraan kepada umat sejagat.

Oleh kerana itu, Islam secara objektifnya memberi penekanan kepada manusia untuk meletakkan doktrin nilai-nilai murni sebagai asas keperluan manusiawi dalam mengurus dan mentadbir alam ini untuk melangsungkan survival ummah. Nilai-nilai murni merupakan santapan rohaniah dalam proses untuk melahirkan individu muslim yang muttaqin. Sebagai analoginya, nilai-nilai murni yang dicernakan dalam jiwa dan pemikiran seseorang ditamsilkan sebagai sinaran matahari yang menerangi alam. Cahayanya membawa manfaat yang sangat berguna kepada semua makhluk. Kekuatan dalaman (instrinsik) manusia yang disuntik dengan nilai rohaniah akan memantulkan pola perlakuan yang cenderung kepada perkara ma`ruf dan benci kepada kemungkaran seperti yang telah difardhukan oleh syara`. Ia juga dianggap sebagai daya atau momentum yang menjana kuasa dalaman manusia untuk bertindak secara positif sepertimana yang ditegaskan falsafah akhlak Islam.

Manusia yang diciptakan oleh Allah S.W.T. telah dianugerahkan dua unsur penting untuk menghidupkan lagi potensi insan sebagai khalifatulard. Unsur-unsur tersebut dikenali sebagai akal dan nafsu. Dengan adanya pemberian tersebut, akal tidak boleh bertindak secara bersendirian kerana ia memerlukan lokus kawalan iaitu perlu diberi tunjuk arah oleh wahyu. Melalui pedoman dan taufiq Ilahi inilah manusia akan selamat dan kehidupannya bertambah berkat. Ini kerana, akal tanpa bimbingan wahyu selalu tersalah dalam membuat pertimbangan kerana dipengaruhi oleh pelbagai faktor dalaman seperti nafsu dan faktor luaran seperti unsur-unsur persekitaran dan logik.

Unsur kedua yang dianugerahkan kepada manusia ialah nafsu. Sifat asasi nafsu ini lazimya cenderung membawa manusia kepada nilai-nilai haiwani yang menyukai kepada keseronokan keduniaan. Kehendak nafsu yang membuak-buak dan tidak terbatas kepada keperluan duniawi sentiasa mengaburi pandangan mata hati manusia daripada mencintai perkara-perkara kebaikan. Implikasinya, apabila nafsu kebinatangan ini menguasai diri manusia ia akan mencetuskan konfik dalaman[2] dan mematikan hati untuk mengenali pintu kebenaran yang hak.

Akibatnya, jiwa manusia tersebut diruntun dengan perasaan keluh kesah, putus asa, bertindak secara bebas meskipun bertentangan dengan nilai dan etika dan pelbagai perkara kejahatan yang lain. Walaupun pada anggapan golongan manusia tersebut dikatakan telah berjaya memuaskan kehendak nafsunya, namun secara de factonya tindakan tidak bermoral yang dilakukan tersebut mematikan roh insaniah dan menyuburkan lagi nafsu kepada unsur-unsur perlakuan jahat.

Gambaran al-Quran tentang sifat-sifat asasi nafsu yang ada diri manusia seperti berikut:
Pertama: Nafsu Ammarah: Umumnya nafsu pada tahap ini cenderung kepada unsur-unsur kejahatan. Premis kenyataan ini dijelaskan dalam al-Quran seperti firman Allah S.W.T yang bermaksud:

“Dan Aku tidak membebaskan diriku (dari kesalahan), kerana sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan, kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang”. (Yusuf:53)

Kedua: Nafsu Lawwamah: Pada kategori ini, secara tipikalnya nafsu sering mengkritik dirinya terhadap amalan yang dilakukan dan bersifat apologetik menginsafi kesalahan dan kesilapan yang lalu. Dalam masa yang sama juga, ia turut menyesali ke atas perkara kebaikan yang tidak dapat dikerjakan secara seoptimum mungkin. Sifat tabie nafsu tersebut diterangkan dalam al-Quran melalui firman Allah S.W.T. yang bermaksud:

“Aku bersumpah demi hari kiamat,2. Dan Aku bersumpah dengan jiwa yang amat menyesali (dirinya sendiri).”
(al-Qiyamah:1-2)

Ketiga: Nafsu Mutmainnah: Dalam hirarki nafsu, kategori nafsu demikian berada pada tahap yang paling tinggi. Manusia yang memiliki nafsu pada tingkatan ini cenderung memberi ketenangan dan kebahagian kepada pemiliknya. Ini kerana, nafsu ini dikuasai dan diimbangi dengan unsur iman dan ketaqwaan yang tinggi kepada Allah S.W.T. Nafsu tersebut terarah kepada menghayati nilai-nilai agama serta mempunyai itizam yang tinggi dalam menghayati akhlak rabbani . Perkara ini dibentangkan dalam al-Quran, firman Allah S.W.T yang bermaksud:
“ Hai jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi dieidhai-Nya. Maka masuklah ke dalam jama'ah hamba-hamba-Ku, Masuklah ke dalam syurga-Ku”
(al-Fajr:27-30)

Bagi mengelakkan diri manusia daripada dipengaruhi oleh unsur-unsur keji yang boleh merosakkan diri dan agama, seluruh kehidupannya perlu dihiasi dengan manifestasi nilai-nilai murni yang beridealismakan nilai-nilai luhur dan mencontohi adab tingkah laku terpuji seperti yang ditunjukkan oleh keperibadian Nabi Muhammad S.A.W. Contoh personaliti ini merupakan model yang terbaik dalam kalangan manusia untuk merangka blue print sistem nilai yang berfungsi untuk memperindahkan kehalusan budi yang perlu dihayati oleh setiap manusia dalam setiap bidang kehidupan. Menyedari tentang kepentingan nilai-nilai murni perlu diaplikasikan dalam setiap ruang lingkup kehidupan manusia, setiap tindakan dan gerak-gerinya dalam berinteraksi dengan PenciptaNya, sesama manusia dan alam perlu didasari dengan nilai-nilai adab sama ada secara zahir atau batin. Individu muslim yang dididik dan diasuh dengan nilai-nilai murni yang berasaskan kepada kesedaran akhlak dan beragama akan menjadi lebih bertanggungjawab dan berdisiplin dalam melaksanakan tuntutan keagamaan.

Secara lebih jelas lagi, individu tersebut dapat melaksanakan tuntutan ibadah yang merangkumi ibadah khusus dan umum dengan penuh rasa rendah diri atas kesedaran bahawa Allah S.W.T sentiasa memantau dan mengawasi serta akan menghisab setiap tindakan hambaNya. Atas pertimbangan inilah, setiap aktiviti yang dilakukan bukan hanya berdasarkan orientasi keuntungan dunia yang menjadi pertimbangannya semata-mata. Bahkan amal perbuatannya merentasi kepada pertimbangan alam lain iaitu mendapat ganjaran dan habuan di akhirat kelak.

Individu mukmin yang diperkukuhkan dengan orientasi nilai-nilai murni sentiasa menunaikan tanggungjawab agamanya secara ikhlas dan jujur. Dalam ibadah khusus misalnya kewajipan menunaikan solat, puasa, haji, zakat dan sebagainya dilaksanakan dengan perasaaan khusyu` dan tawaddu` mengharapkan keredhaan dan kerahmatan dari Allah Yang Maha Esa. Individu yang berjaya memenuhi tanggungjawab agama ini secara sempurna sudah pastilah jiwa dan pemikirannya bersih dari kekotoran yang dinodai dengan unsur-unsur mazmumah menjadi faktor hijab (penghalang) untuk berinteraksi dengan Allah secara lebih sempurna. Individu yang suci dari aspek zahir dan batinnya dengan nilai-nilai rohaniah akan meninggalkan kesan positif terhadap jasad dan rohnya seperti tenteram jiwanya, lapang akalnya dan tenang hatinya kerana dipenuhi dengan ilmu, hikmah dan taufiq dari Ilahi.

Manusia yang mencapai tahap sedemikian akan memperolehi ijazah yang tertinggi daripada Allah S.W.T iaitu mencapai tahap peringkat mukmin yang hakiki. Anugerah ini hanya dikurniakan kepada manusia yang memiliki kualiti iman yang jitu dan tinggi. Ini kerana, tingkatan iman yang dimiliki oleh seseorang akan menentukan status hirarkinya di sisi Allah S.W.T. Pada peringkat ini, seluruh perlakuan dan hidupnya hanya diprojekkan kepada ketaatan yang mutlak kepada Allah S.W.T. Justeru itu, apabila manusia berjaya berinteraksi secara positif dengan Allah S.W.T, secara tidak langsung ia menjadi asas yang konkrit untuk menjalinkan interaksi asas lain yang merangkumi komponen sesama manusia dan alam.

Sehubungan dengan itu, dalam memenuhi tuntutan ibadah umum yang bersifat fardhu kifayah seperti muamalah, siasah, perundangan, iqtisad (aktiviti perekonomian) dan sebagainya, perlaksanaan obligasi tersebut perlu dikombinasikan dengan nilai-nilai Islam yang murni. Sistem nilai yang berteraskan agama menjadi intisari asas kepada pembangunan insaniah. Produk manusia yang dihasilkan melalui pentarbiyahan agama akan melahirkan institusi masyarakat yang meletakkan kepentingan agama mengatasi segala-galanya. Ajarannya juga bukan sahaja diperakui sebagai undang-undang yang tertinggi tetapi juga mempunyai komitmen yang tinggi untuk mengaplikasikan isi kandungannya dengan penuh hormat dan tanggungjawab.

Fenomena positif ini dapat melahirkan generasi yang diistilahkan sebagai institusi masyarakat rabbani yang mendapat keampunan dan rahmat daripada Allah S.W.T. Melihat kepada keperihalan inilah, nilai-nilai murni yang berteraskan ajaran agama perlu dijadikan sebahagian daripada komponen asas untuk pembangunan model insan yang lebih komprehensif. Penghayatan nilai-nilai murni dalam aspek kehidupan manusia akan menyuburkan nilai-nilai positif seperti berilmu, amanah, bercakap benar, berintegriti, akauntabiliti, kasih sayang, adil, hormat menghormati, kesederhanaan, berakhlak mulia, menegakkan kebenaran, keharmonian, takut kepada Allah dan pelbagai lagi.

Dalam konteks dunia sufism pula, aliran ini memberi penekanan kepada manusia untuk mengapikasikan nilai-nilai murni dalam kehidupan seharian. Nilai-nilai yang digagaskan meliputi nilai siap siaga (murabatah), penetapan syarat (musyaratah), pengawasan (muraqabah), menilai diri (muhasabah), dalam beramal menghukum diri di atas kelemahan dan kekurangan yang ada (mu`aqabah), mengkritik diri dan menginsafi dengan memohon keampunan kepada Allah S.W.T melalui mekanisme taubat (mu`atabah).

Paradigma kemanusiaan atau dikenali sebagai “al-Nuz`ah al-Insaniyyah” adalah jelas diutarakan oleh Islam sebagai memperkasakan nilai-nilai kebaikan untuk kesejahteraan sejagat dan tunduk kepada Allah Yang Maha Berkuasa. Apabila sinar Islam memayungi alam ini, falsafah ajarannya jelas membawa rahmat kepada seluruh manusia dan makhluk lain amnya. Mesej pengajarannya yang bersifat universal penuh dengan prinsip-prinsip kemanusiaan dan kaya dengan timbunan nilai-nilai murni yang luhur adalah sesuai dan menepati dengan keperluan fitrah manusia.

Menurut faham Islam, manusia yang menjadi penghuni alam ini mempunyai hak dan keistimewaan yang sama di sisi Allah S.W.T. Berasaskan ketentutan inilah, ajaran Islam dilihat sebagai agama yang indah yang memberikan keadilan yang sewajarnya kepada seluruh umat kerana intisari ajaran Islam menzahirkan nilai-nilai seperti kebenaran, keadilan, amanah, memelihara dan menghormati hak asasi, memperkasa citra kemuliaan manusia dan menghormati substansinya.[3]

Keistimewaan nilai-nilai murni yang bersendikan wahyu agung adalah berbeza dengan falsafah nilai yang ditaja oleh sistem Barat yang hanya memberi prioriti kepada asas pragmatisme dan meminggirkan nilai-nilai kemanusiaan. Barat hanya sekadar melihat unsur-unsur kemanusiaan dalam aktiviti yang melibatkan sumber perekonomian, etika kerja dan faktor-faktor kebajikan. Dikotomi nilai ini berlaku disebabkan pengasingan elemen-elemen rohaniah dengan falsafah hidup manusia yang menyebabkan indikasi kepada konseptual nilai hanya diterimaoleh kelompok manusia tertentu sahaja. Pemisahan doktrinasi agama dalam memahami keperluan manusia juga menyebabkan berlakunya dekadensi moral yang boleh menggugat keharmonian dan kesejahteraan umat. Natijahnya, kebobrokan nilai yang berlaku dalam institusi sosial masyarakat boleh menimbulkan kekacauan, kebimbangan dan kestabilan yang bertentangan dengan semangat maqasid syariyyah yang diutarakan dalam Islam.


Menyentuh tentang isu dekandensi yang berlaku dalam masyarakat, faktor ini berlaku disebabkan perubahan kondisi yang berlaku dalam masyarakat. Menurut Mahmud al-Syarqawi, sejarah telah membuktikan bahawa perubahan gelagat manusia daripada terikat dan patuh kepada ketentuan agama dengan beriman dan berakhlak terpuji kepada kejahilan, kesesatan dan cara hidup yang bebas mengakibatkan berlakunya keruntuhan tamadun manusia.[4] Simptom penyakit yang dihadapi oleh masyarakat telah berlaku sejak dari zaman Nabi Adam A.S. sehinggalah pada zaman umat Nabi Muhammad S.A.W. adalah berdasarkan skrip yang sama cuma yang membezakannya ialah watak manusia dan persekitaran. Penyelewengan akidah, kemuflisan moral dan ketandusan amalan nilai-nilai murni yang dimanifestasikan dengan kehidupan manusia yang buruk, tidak bermaruah, tercabutnya unsur-unsur kemanusiaan, penindasan, tamak, hasad dengki, kezaliman dan nilai-nilai negatif yang lain merupakan virus yang membunuh ketamadunan manusia.

Gejala-gejala negatif yang berlaku dalam masyarakat adalah disebabkan kelonggaran manusia berpegang teguh dengan panduan dan hikmah yang diturunkan oleh Allah S.W.T melalui wahyu. Apabila manusia mengutamakan kepentingan dunia mengatasi ketentuan wahyu menyebabkan berlakunya ketidakseimbangan dalam proses pembangunan manusia. Ditambah lagi dengan penguasaan dan monopoli tamadun kebendaan yang mengkagumkan dalam pelbagai bidang keperluan manusia menyebabkan manusia alpa kepada hakikat pencapaian tersebut. Namun disebalik kemakmuran dan pembangunan yang tidak seimbang dikecapi tersebut, mengakibatkan manusia hilang arah dan pedomannya serta luputnya nilai-nilai murni yang menjadi ukuran kejayaan manusia. Difusi nilai-nilai murni yang menjadi asas pandangan semesta masyarakat telah digantikan dengan nilai-nilai haiwaniah yang menjadi sebati dengan jiwa manusia yang menguruskan alam ini.[5]

Akibatnya, interaksi manusia dengan alam yang yang bersikap positif bertukar menjadi pasif dan golongan pelampau tersebut rakus mencabuli hak-hak alam sehingga berlaku ketidakstabilan ekosistem dan memusnahkan planet yang amat berharga ini. Dunia menjadi kacau bilau disebabkan manusia sudah tidak ada lagi arah tujuan dan berada dalam dilema dalam menaksirkan sesuatu perbuatan sama ada diklasifikasikan sebagai baik atau sebaliknya. Unsur-unsur moral hanya dijadikan khazanah yang disimpan dalam sesuatu manuskrip atau menjadi bahan sejarah dalam sesuatu ideologi atau aliran-aliran kepercayaan tertentu. Kelompok masyarakat yang sepatutnya ditegakkan atas semangat ummah yang mementingkan elemen kasih sayang, harmoni, hormat, silaturrahim dan sebagainya sudah bertukar menjadi pecah belah dan mementingkan fahaman individualistik. Pada ketika itu, manusia mula mentafsirkan nilai mengikut selera hawa nafsu dan pertimbangan akal logiknya semata-mata.

Menginsafi hakikat tersebut, manifestasi kehidupan manusia yang inginkan kesejahteraan di dunia dan akhirat atau diistilahkan sebagai (al-falah) perlu menjadikan agama sebagai tiang seri hidupnya dan nilai-nilai murni adalah pakaian zahir dan batin mereka. Justeru itu, setiap keperluan kehidupan insan yang merangkumi politik, pentadbiran, kebudayaan, kesenian, ekonomi, teknologi dan pelbagai lagi perlu diharmonisasikan dengan nilai-nilai murni yang bertunjangkan agama. Cerminan nilai-nilai murni dalam diri manusia akan memantulkan sinar rohaniah yang mengawal setiap aktiviti perlakuan insan bertindak mengikut batasan yang ditentukan oleh agama. Apa yang jelas penghayatan kepada nilai-nilai tersebut dapat menjamin kemaslahatan survival umat manusia dalam melangsung peradaban manusia yang diredhai dan diberkati oleh Allah S.W.T. Kesombongan, keegoaan dan kebongkakan manusia membelakangkan nilai-nilai murni dalam kehidupan akan mendorong mereka mencipta pelbagai bentuk kemusnahan dan ketempangan dalam sistem pembangunan insan yang bersifat holistik.
[1] Mahmood Zuhdi Hj Abdul Majid (2006) Pengaruh Timbal Balik Antara Hukum dan Budaya Dalam Syariat Islam, dlm Hukum Islam dan Budaya Tempatan, h: 5-6.
[2] K.A Rashid (1988) Pemikiran Islam: Satu Penilaian Semula, (terj.) Amida @ Hamidah Abdul Hamid, h: 64
[3] Wahbah Zuhaily (1997) Al-Quran Dalam Melaksanakan Hukum dan Peradaban, h:193.
[4] Mahmud al-Syarqawi (1970) al-Anbiya’ fi al-Quran al-Karim,h: dlm bab kesimpulan.
[5] Shahnon Ahmad (1990) Fungsi dan Pembangunan Islam Dalam Pembangunan Ummah: Antara Harapan dan Kenyataan, dlm Konsep dan Perlaksanaan Pembangunan Berteraskan Islam, (disunting) Muhammad Syukri Salleh, h: xxi.


creadit to = KLIK DI SINI




MEMBACA IALAH JAMBATAN ILMU...
^_^


Tuesday, October 11, 2011

AKU KUAT



aku x KENTAR di UJI...

aku x KENTAR di KEJI..
.
kerna RESTU KASIH-NYA

hari ini AKU BANGKIT KEMBALI

dari MIMPI NGERI dengan SEMANGAT WAJA 

..
ku kan TEPIS segala RINTANGAN yang DATANG~~!!!!


aja2 FIGHTING....



Sunday, October 9, 2011

1MALAYSIA... BTN punya story



BTN
2011
1MALAYSIA


JERSI...YEAHHHHH!!!!!!!


INI ADALAH JERSI YANG KETIGA AKU
SEKALI DAPAT TIGA BEB
MEMANG BEST...

TAUKE PUN SEMPOI...
MEMANG COOL HABIS TAUKE AKU NI...
SO LEPAS NI AKU NK TOLONG TAUKE AKU LEBARKAN SAYAP PERNIAGAAN BELIAU..
MANA TAW...
LEH LAH CEPAT2 AKU MAKAN NASIK MINYAK TAUKE AKU NI...


hebat kan...
ada JERSI nama sendiri....
hahahaha
"orang lain pun ada jugak"

:::::so sesiapa nk order jersi leh ROGER aku:::::
kalau tauke dah ada PORT nk tempah terus kepada beliau
aku akan UPDATE lain...

yeahhhh


||||::::::::cikedaud::::::|||||||


Friday, October 7, 2011

FULL REPORT BELANJAWAN 2012








YAB DATO' SRI HJ. NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
PERDANA MENTERI MALAYSIA KE-6

ASSALAMUALAIKUM 
SALAM 1MALAYSIA

apa khabar semua?
harap semua sihat2..

bagaimana perasaan anda selepas mendengar 
PEMBENTANGAN BELANJAWAN 2012?
ada yang gembira? ^_^
ada yang sedih? =.=
ada yang x puas hati? @_@

APA PUN PERASAAN ANDA...
saya mengharapkan agar
PEMBENTANGAN BELANJAWAN 2012
memberikan manfaat kepada
RAKYAT


sesiapa ketinggalan mendengar
secara LIVE 
PEMBENTANGAN YANG DIBUAT
boleh baca sendiri 
dekat LINK yang atas ni...



Wednesday, October 5, 2011

MEH DGA SUARA HATIKU~~~ =.="
















HIDUP EXIST
malam2 
aku tangkap syahdu plak
=.="

huuu


Tuesday, October 4, 2011

TRY USHA KEORIGINALAN PHONE KORANG







hai...
kalau korang beli handphone kan..
apa yang korang carik???
macam aku..
aku akan cari yang betul2 ORI..

napa ek aku cari yang ORI?
konon BAJET HEBAT KE BELI ORI??

eh~
bukan begitu maksud ku...
hal ini adalah kerana....
sebab aku 
PAKAI LAMA HANDPHONE ni..
aku bukan jenis 
suka suki
nak tukar handphone selalu..
so
BETTER aku carik yang ORI
sebab leh pakai lama..
kalau 
TERJATUH
ke
TERHEMPAS
ke
AT LEAST 
XLAH ROSAK TERUK SGT...
so...
kalau aku nk beli kumpul2 duit dulu...
then g usha
kat booth 
NOKIA
SONY ERICSSON 

cuci3 mata sikit
tanya pendapat2 family + kawan2 dulu
usha2 badjet skit
then
KASI REMBAT SATU LAH

hahaha

so

apa kata
kita
kasi
check 
KEORIGINALAN HANDPHONE
kita semua

cek kualiti handphone korg!

1st type kat handfon *#06#

then akan keluar IMEI [ International Mobile Equipment Identity]

semak nombor IMEI handphone korang di kedudukan 7 dan 8


contoh : 35851601 – 393149 – 1 – 50.....*lau contoh ni = no IMEI adalah 01

utk semak ori ke x handfon tu...let's check it out:

 > 02 or 20 : dari China = LOW QUALITY <

> 08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY <

> 01 or 10: dari Finland = VERY GOOD <

> 00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY <

>13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH <

*************************

pakat2 usha lah k..

sampai disini sahaja episod kali ini,,,

kita berjumpa di entry akan datang

:::cikedaud:::




HAPPY BIRTHDAY SENIOR ^__^



ASSALAMUALAIKUM 
SALAM 1MALAYSIA


beliau ialah
MOHD SHAFIZAN B OMAR

merupakan salah seorang senior 
di 
IPG KAMPUS DARULAMAN..

DAN

HARI INI
PADA
5 OKTOBER 
ialah
"HARI JADI BELIAU"





TARRRRAAA~~~
ni hadiah untuk abg sha oke...
hihihi...
bagi pic je lah..
sebab jauh kan kan kan..
~

dikesempatan ini..
nak ucapkan...
::semoga sihat selalu::
::semoga dipermudahkan segala urusan::
::semoga dikurniakan kesihatan yang baik::
::semoga gembira selalu::
::semoga sambung master cepat2::
::semoga dapat balik semenanjung cepat2::
::WISH U ALL THE BEST::
^_^

**untuk ENTRY yang tetttt tu, t ly update lain yea...sdg di upgrade .. maaf atas kelewatan,,kikikiki**

kepada pembaca blog...
marilah kita sama2 mendoakan
YANG TERBAIK
buat senior saya yang bernama
MOHD SHAFIZAN B OMAR..
aminnnn......