Saturday, December 22, 2012

the more u stalk the more u hurt

Assalamualaikum...hai readers.... ^_^
lama betul x update blog...rasa macam selama ni hanya menjadi pemerhati senyap dan cuba membuat beberapa kajian plus plus penyelidikan...
finally, bila menjadi "pemerhati senyap" atau lebih dikenali "silent watchers" rasanya banyak yang boleh kita improve kan kekurangan yang ada pada diri kita ni..

let's start with BISMILLAH...
setiap kita mempunyai pelbagai background yang membesarkan kita dan seterusnya background tu yang mencorakkan siapa kita pada hari ini....
PENGALAMAN + IMPIAN + HARAPAN kita merupakan menu UTAMA dalam kehidupan kita,
kemudian disulami beberapa perkara yang menjadi KENANGAN sepanjang hidup kita...

berbekalkan muka buku...kita dapat mengenali dan mendalami siapa seseorang itu sebelum kita mengenali dia...
lagi banyak kita cuba mengenali adakalanya makin banyak perkara yang menyakitkan...<ini kenyataan>





so, kalau kita sakit, siapa yang harus dipersalahkan? tentunya kita harus menyalahkan diri kita sendiri, sebab......kita yang volunteer nak jadik pakar sejarah..kononya untuk cuba mengenali...tapi makin banyak yang kita tahu, akhirnya makin rasa sangat sakit...

so, sebelum anda ingin menjadi STALKER....
beberapa tips yang perlu anda study >>>>

1- betulkan niat
untuk menjadi stalker yang kuat mental dan emosi, apa yang penting kita betulkan niat kita... look, kita niat nak kenal siapa dia...so, kita stalk dan jangan cuba membuat "HUKUMAN"

2-  pastikan masa + keadaan + emosi yang stabil
apa yang penting untuk menjadi stalker yang berjaya ialah dengan memastikan diri mempunyai masa yang terluang, keadaan yang selesa dan mood yang penuh tenang. hal ini adalah untuk memastikan sekiranya kita menemui sesuatu yang ganjil, kita dapat menyahkan perasaa kurang enak itu dengan cara yang bijak

3- mental harus kuat
jangan mudah menangis atau terluka dengan apa yang kita tahu...bila kita nampak je, cuba berlagak tenang dan jangan sesekali cuba untuk beri tahu dekat orang itu yang kita tahu tentang sejarahnya... "not weeping for what has happened" ... kita ialah siapa kita pada hari ini... kuat kuat kuat!!!!!

4- cuba bersyukur dengan apa yang telah kita ketahui...
says ALHAMDULLILAH....mungkin ada hikmahnya apabila kita dapat mengetahui serba sedikit tentang apa yang kita nak tahu...ALHAMDULLILAH...dan jangan lupa untuk menjadi seorang yang dapat mengIMPROVEkan diri ke arah yang lebih baik...


KEBURUKAN STALKER!!!!
dalam setiap perbuatan tu ada keburukan..antara keburukan menjadi stalker ialah..
1- jiwa kacau
2- mula rasakan kekurangan diri
3- menjadi moody
4- mula berubah sikap
5- lebih banyak bersendiri...

so, to uolsss.....kalau nak jadik stalker, u should prepare ur self with full willingness~

thats all...
xoxo ~


Saturday, September 1, 2012

10 SEBAB MENGAPA PROFESSION PERGURUAN INI SANGAT BEST


***sorry kalau entry ini menyinggung perasaan mana-mana pihak....***



1- berjiwa kasih sayang

Haaa….kalau cikgu ni..tiap masa je akan di kelilingi oleh insan kanak-kanak yang comel, yang manja, yang sweet.. kanak-kanak lah katakan…apa je dorang buat semua nampak macam comel je…. Jadi bila diri dikelilingi oleh insan comel..maka secara tidak langsung diri akan dididik untuk mempunyai rasa kasih dan sayang kepada mereka… alahaiii…sweetnya jadik cikgu ni… cikgu perempuan tu memang nampak manis je bila diri penuh dengan kasih sayang…tengok cikgu lelaki pula, misai janggut semua ada….even garang pun…tetap nampak comel bila dikelilingi oleh kanak-kanak kecil ini..



2- berjiwa kental
Haaa…..cikgu ni…jiwa mesti kental… jangan katakan lipas, cicak, katak, lipan dan semua haiwan yang berbisa ni, semua cikgu yang kena amik dah buang mereka jauh-jauh… jiwa kena kental nak hadapi haiwan bahaya ni…kalau tak kental, takut pula haiwan berbisa ni menggigit anak-anak kecil nanti… lagi kental, bila cikgu-cikgu terpaksa manaiki bot, merentasi sungai, manaiki kapal terbang membelah awan…untuk menuju ke sekolah yang disayangi… berjiwa pendidik lah katakan…anak bini/laki terpaksa ditinggalkan demi memperluaskan ilmu dan seterusnya mendidik anak bangsa agar mereka dapat mengubah nasib diri mereka kelak kearah yang lebih baik.. lagi kental guru itu, bila beliau perlu bersabar menahan segala dugaan apabila melayan anak-anak didik yang sudah tentu merupakan ahli syurga…guru tersebut perlu sentiasa peka dengan keadaan emosi dan kesihatan anak didik mereka…



3- berjiwa keibu bapaan
Berjiwa muda??? Umur masih muda?? Belum berkahwin??? Namun telah punyai anak???? Tengok!!!!! Cikgu-cikgu ni terus jadik mummy n daddy segera…. Alangkah indahnya apabila Allah telah memberikan peluang kepada guru-guru muda untuk merasai betapa beruntungnya MENGHARGAI IBU BAPA SENDIRI…. For sure, insan yang bergelar guru ini merupakan insan yang amat menyayangi dan mengasihani ibu bapa mereka… apabila kita mendidik kanak-kanak dengan perasaan dan naluri ibu bapa….insyaAllah, segala keperitan dalam usaha mendidik itu akan dipermudahkan Allah s.w.t



4- berjiwa patriotik
Tiap kali bulan 8, mesti guru-guru akan merancang pelbagai aktiviti untuk memberikan kesedaran PATRIOTISME kepada anak-anak didik mereka.. segala macam aktiviti disediakan, dengan harapakan anak didik akan terus menghargai semangat perjuangan dan sentiasa mengekalkan keamanan  yang sedia ada…



5- berjiwa pembersih
“Cikgu nak JANGAN ada sampah atas lantai”
“ Cikgu nak tandas kamu sentiasa bersih”
“ Cikgu nak kamu pastikan kuku kamu pendek”
Cikgu nak itu nak ini…semua untuk pastikan anak kecil itu terdidik dengan sifat pembersih….biarlah anak-anak ini dapat mempraktikkan apa yang dipelajari apa yang diwarisi oleh guru ini ketika mereka di rumah… tolang mama papa kat rumah sapu sampah, mesti as a parents akan gembira melihat anak mereka pandai bersihkan rumah kan? Hmm….hebatnya seorang guru itu… ..
>.<



6- berjiwa masak-memasak
Ada cikgu yang suke masak memasak taw.. jangan terkejut kalau tiap-tiap ari ada pot luck dalam bilik guru…siap ada ajak anak urid sekali lagi semeja…..lagi best kalau ada cikgu lelaki yang gagah dan hensem boleh buat cheese cake?? Wowww kan? Hebat kan?? Ni cikgu RBT terutamanya… boleh memasak mengalahkan org perempuan…


7- berjiwa melukis
Seni melukis ini bukan semua ada taw… dan bukan semua boleh mengajar ilmu melukis pada orang lain.. orang kata kreativiti itu boleh dibentuk.. haaa..inilah tugas yang digalas oleh guru seni.. melatih dan membimbing anak kecil mencoretkan emosi ke dalam karya… bukan ke dlaam blog… opsss… anak kecil oke.. dan apabila anak kecik ini berjaya menterjemahkan segala emosi mereka dengan cara yang lebih keratif dan bewarna-warni..maka ini akan membentuk jiwa kreativiti yang sangat luar biasa…

8- berjiwa menyanyi
Tiap kali waktu pnp…kalau cikgu nak buat surprise bolehlah nyanyi sikit-sikit dalam kelas…. Wahh…kelas kau maria!!! Hahaha…bagi anak murid tak ngantok… yelah..anak kecil ni…kalau sekali sekala bagi surprise kat dorang…macam sweet je kan cikgu-cikgu ni…

9- berjiwa kedoktoran
Time eksperimen dalam makmal merupakan detik yang terindah bagi diri seorang kanak-kanak… melihat pokok taugeh…melihat warna-warna pelangi…semua ilmu baru… dalam erti kata lain, macam cikgu membuka ruang dan peluang kepada diri mereka untuk melihat kebesaran kuasa YANG MAHA ESA… syukur… mesti mereka akan merasa bangga kerana dilahirkan sebagai manusia yang mempunyai akal yang mampu mencuba pelbagai perkara dan menambahbaik pelbagai kekurangan =)

10- berjiwa kepimpinan
Guru itu adalah pemimpin dalam kalangan kanak-kanak…. Ini adalah kenyataan dan bukan hanya main-main… Seorang guru akan menghandle satu kelas yang mempunyai 35-40 orang…. Dan kadang kala akan menghandle 3-4 kelas dalam sehari… betapa hebatnya guru itu mempimpin anak-anak kecil… wahhh….

sebab-sebab yang lain ialah....

-guru itu mendidik seorang kanak-kanak untuk mengenal huruf, membunyikan suku kata, mencantumkan bunyi...membaca dan seterusnya dalam mengenal setiap huruf dan boleh berkomunikasi dengan hanya menggunakan huruf... contoh - menulis, menaip, 

-guru itu tidak mementingkan hadiah yang beribu juta...guru itu hanya mementingkan kejayaan anak didik mereka walaupun guru perlu melupakan suami/isteri, anak-anak atau keluarga mereka sendiri untuk seketika

-guru itu seorang yang mampu mambawa ilmu yang diberikan kepada anak didik mereka walaupun guru itu sudah tiada di muka bumi ini...

KERANA GURU-GURU CIK LYANA ADALAH YANG TERBAIK SEHINGGA MEMBERI INSPIRASI KEPADA CIK LYANA UNTUK MENJADI PENDIDIK YANG HEBAT SEPERTI MEREKA....

ohhsem!!!!!

ALHAMDULLILAH ^_^



Tuesday, July 31, 2012

izinkan aku mendengar laungan azan....






Ribuan bilal akan melaungkan seawal kira-kira 5.30 pagi, Azan Subuh yang bermula di bahagian timur, Indonesia dan proses itu akan bergerak ke barat kepulauan Indonesia dengan perbezaan waktu timur dan barat kepulauan Jawa adalah 90 minit. Belum pun laungan Azan itu selesai di seluruh Indonesia, mengikut perkiraan, ia akan bergema di Malaysia, kemudian disambut di utara, di Myanmar, China dan seterusnya. Dalam tempoh satu jam bermulanya Azan Subuh di Jakarta, Azan akan bersahutan di Bangladesh dan bergema pula di India. 

        Belum berakhir di Pakistan, laungan Azan Subuh akan dilaungkan di Afghanistan dan Oman. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad, Iraq dianggarkan satu jam, maka dalam jangka masa ini juga Azan Subuh dikira akan dilaungkan di Emiriyah Arab Bersatu, di tanah suci Mekah dan Madinah dan negara-negara lain. Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik dalam jangka masa sembilan jam setengah, tetapi sebelum Azan Subuh bergema di situ, Azan Zohor sudah berkemundang di Indonesia semula. Begitulah seterusnya bilal-bilal di serata pelusuk dunia akan sahut menyahut melaungkan keagungan Allah dan Nabi Muhammad s.a.w setiap detik, sepanjang waktu. 
    
       Dari segi sejarahnya, dikisahkan Azan mula diamalkan pada tahun pertama hijrah umat Islam dari Mekah ke Madinah pada abad ketujuh Masehi. Mengikut Hadis yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Umar bin al-Khattab r.a. tiada orang yang menyeru atau melaungkan Azan ketika orang Islam berkumpul dan menunggu untuk mengerjakan sembahyang pada mula-mula umat Islam berhijrah ke Madinah. Ini menyebabkan pada suatu hari Rasullullah s.a.w. mengumpulkan para sahabat dan membincangkan cara mengingatkan umat Islam waktu solat telah masuk dan mengajak mereka ke masjid melakukan solat berjemaah. Solat bagi umat Islam bukan sahaja sekadar menyembah Pencipta alam semesta tetapi juga merupakan ikrar mematuhi peraturan hidup yang ditetapkan olehNya di samping memohon petunjuk dan rahmat. Pada mesyuarat itu, ada yang mencadangkan supaya dikibarkan bendera, ada yang mengesyorkan ditiupkan serunai atau terompet dan ada juga yang mencadangkan supaya dibunyikan loceng, namun semua usul itu ditolak Nabi Muhammad s.a.w. Umar kemudian mencadangkan supaya diteriakkan ayat "telah datang waktu solat" dan ini diterima Nabi, tetapi Baginda menukar lafaznya kepada "assolatu jamiaah" yang bererti "Marilah solat berjemaah". Sehinggalah pada suatu malam Abdullah bin Zaid bermimpi mengenai cara yang lebih baik untuk menghebahkan solat dengan mengumandangkan Allahhu Akbar (dan seterusnya...) Semasa diberitahu kepada Rasullullah s.a.w pada paginya, (Umar juga menyatakan bermimpi yang serupa), Baginda bersabda: "Mimpi itu mimpi yang benar", maka Nabi memerintahkan Bilal bin Rabah melaungkan azan itu. 

     Untuk solat Jumaat, Azan berkumandang sebanyak dua kali, kali pertama menandakan masuk waktu Zohor untuk memanggil orang Islam ke masjid dan kali kedua sejurus sebelum Imam memulakan Khutbah Jumaat. Begitu juga Azan Subuh diamalkan semasa zaman Rasullullah s.a.w. dikumandangkan dua kali seperti yang dilakukan di Masjidil Haram -- pertama selepas berlalunya separuh malam untuk memberitahu muslimin bahawa waktu Subuh sudah hampir dan waktu itulah mereka digalakkan bersembahyang sunat tahajjud dan sebagainya atau bersahur untuk berpuasa. Azan kedua diperdengar ketika masuk waktu Subuh dengan tambahan lafaz "as-salatu khayrun min an-naum (solat itu lebih baik daripada tidur). Selain untuk tujuan sembahyang, Azan sunat diamalkan untuk dibisikkan ke telinga bayi lelaki baru lahir atau suatu ketika dulu sebagai isyarat untuk memaklumkan kepada umat Islam waktu mudarat atau bahaya seperti bencana alam, kebakaran dan perang.


::::: secara konklusinya...melalui laungan azan..akan dapat melumpuhkan kemunculan dajjal ke muka bumi ini ::::...

Saturday, April 7, 2012

segala yang tertulis ku terima adanya....... ~



YA ALLAH,
hamba-MU ini hanyalah insan yang biasa...
insan yang bisa alpa dengan kemewahan duniawi...
jadikkanlah diri hamba-MU ini
seorang hamba yang sentiasa
BERSYUKUR atas segala kurniaan dan nikmat daripada-MU...
jadikkanlah diri hamba-MU ini
seorang hamba yang sentiasa
MENGINGATI-MU dikala setiap waktu dan keadaan...
jadikkanlah diri hamba-MU ini
seorang hamba yang KUAT dan TABAH
dalam setiap DUGAAN 
setiap CACIAN
setiap TOMAHAN...
jadikkanlah hamba-MU
ini...
seorang hamba yang yakin pada SETIAP YANG DITENTUKAN...
....
.

.
.
.
hanya pada-MU ku bermohon...... 
:')




Sunday, March 18, 2012

KERANA SETIAP MANUSIA MEMILIKI SEKEPING HATI


ASSALAMUALAIKUM READERS…

Lama x jumpa…dan lama jugak blog ni tidak diUPDATE oleh cik lyana… apakan daya…profesion yang digalas memerlukan komitmen yang tinggi…

Back to topic..
Setiap manusia, lumrah…memiliki sekeping hati….
Atau sebuah hati…atau sebentuk hati atau segenggam hati…
Tidak kira lelaki atau perempuan…muda atau tua..kanak-kanak atau orang dewasa..
Semua memiliki hati kan…?
Dan bila sentuh tentang hati..kita mesti kaitkan dengan beberapa pepatah..

Sakit hati
Keras hati
Hati batu
Hati-hati
Hati lembu
Hati kering
Kecil hati
Pedih hati

Haaa…semua tu berkaitan ngan HATI lah kan..
So..apa masalah ngan HATI ni?
Now, cik lyana bukan nk gebang kosong atau nk amik masa korang baca entry ni…
Cik lyana cuma nk bukak mata korang n buka pemikiran korang pada tahap yg xtreme…
Bila berbicara mengenai HATI..kita sering kali melihat persamaan HATI dengan WANITA…
Kenapa WANITA? Kenapa tidak LELAKI?
Hal ini disebabkan kerana LELAKI ni punya HATI YANG AGAK TOUGH BERBANDING WANITA yang mempunyai hati selembut atau sehalus kapas…
Bila HATI seorang WANITA ni terluka…AGAK-AGAK…senang x nk UBAT HATI tu?
Bukan senang….WANITA memerlukan MASA untuk KEMBALI NORMAL..kembali pada keadaan NATURE ...

Terdapat beberapa perkara yang boleh membuatkan HATI WANITA BEGITU TERUSIK…
ANTARANYA …

1- bila seorang LELAKI cuba menyembunyikan sesuatu tanpa pengetahuan …
Contoh situasi bila lelaki tu cakap nak pergi main FUTSAL…tapi g date ngan kawan perempuan lain…
2- bila seorang LELAKI berlagak KAYA RAYA di hadapan kawan-kawanya…sedangkan PADA HAKIKAT SEBENAR bila makan AWEK dia yang keluarkan duit
3- bila seorang LELAKI bergurau kasar dengan MENGATAKAN BAHAWA RAKAN SEKERJA dia lebih CANTIK daripada kekasih hatinya
4- bila seorang LELAKI mengatakan bahawa DIA SUDAH ADA KEKASIH HATI LAIN…

Ada beberapa perkara lagi yang boleh membuatkan hati WANITA begitu terusik….Cuma cik lyana malas nk nyatakan disini….

SO…ada beberapa TIPS yang boleh diaplikasikan oleh para LELAKI diluar untuk memastikan HATI WANITA YANG DISAYANGI kembali kuat dan sempurna…
1- rileks dulu….
***disebabkan si LELAKI dah TERKANTOI…better korang amik masa sikit untuk jelaskan segalanya…sebab…adakalanya….TAK SEMUA MASALAH BOLEH SELESAI DENGAN PENJELASAN..sebab kalau tak kena cara dan gaya….korang akan membuka PEKUNG sendiri…so lebih baik amik masa sedikit untuk menjelaskan keadaan sebanar..
2-jangan MALU nak mengucapkan MAAF…
***tak nampak DAYUS pun kalau seorang LELAKI mengucapkan MAAF atas kesalahan yang dilakukan… MAAF pun bertempat beb…xkan kuar ngan FAMILY sendiri pun aweks korang nk berkirakan? Ni kes kes yang berat lah ye…
3-HADIAH…
***yeahhh…kalau dapat hadiah.maybe marah tu x marah sangat kan? Mungkin pemberian HADIAH merupakan satu terapi untuk meredakan keadaan hati yang bergelora….
4-MESEJ
****just taip mesej yang RINGKAS dan MEMPUNYAI MAKSUD yang mendalam.. contoh… “SAYA HARAP, SAYA MASIH ADA RUANG UNTUK MEMPERBAIKI KESALAHAN SAYA…”
5-PANDAI-PANDAI LAH korang pk sendiri…dah buat salah, kena pandai carik jalan penyelesaian…

HAAA…. If kalau korang nk putuskan apa yang ada…putuslah dengan cara yang baik…jangan putus dengan DENDAM dan AMARAH…sebab ni akan membahayakan diri korang sendiri… TAK BEST LAH HIDUP kalau ada perasaan marah marah ni kan…so, kalau korang rasa korang kena STOP takat tu relation korang…better slow talk…gtaw napa korang nk STOP…jangan nak wat benda benda yang boleh  buat hati orang lain terluka atau parah…
Senang kan? =.=’’ >>>senang pada yang MAMPU…dan payah pada yang banyak ALASAN.. 




Thursday, March 1, 2012

KADAR TOL TURUN SEPARUH &&&& MAWI DAPAT BUAH HATI BARU???????


https://www.facebook.com/metroonline







segalanya ada disini...

^_^ tahniah kepada mawi n ekin
^_^ kepada pengguna jalan raya
cheras - kajang
anda boleh tarik nafas LEGA sikit je pagi ini...



SELAMAT PAGI SEMUA...
^_^

Saturday, February 18, 2012

BLOGGER JADIK SIFOO ..

banyak betul blogger yang rajin share ilmu kat blog mereka..
dan macam cik lyana..
memang x leh nk jadik sifoo lagi..
sebab..
agak baru berjinak-jinak dalam dunia blogger ni..
just..
kalau orang mintak tolong sikit tu, boleh lah kalau nak tolong tolong...

dan dalam masa ini...
banyak jugak blog yang cik lyana melawat
menyediakan 
tuto yang boleh dipelajari
dan
cik lyana nak mengucapkan
ribuan terima kasih kepada
satu blog yang best ni..
iaitu...

sebab..
cik lyana banyak mengimprove kan blog ni
melalui 
tuto
yang disediakan oleh cik tom..
dan paling best...
bila cik tom...
sudi nak comment kat 
entry yang cik lyana buat..



melalui entry..


jadik...
kepada new bie..
kalau korang nk tuto-tuto best..
singgah lah ke blog



pssttt== cik lyana nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada cik tom... =) jasamu dikenang.. =)))

Friday, February 17, 2012

TIMBANG BERAT berapa KILO????


ASSALAMUALAIKUM..
kepada readers 

sekarang cik lyana rasa nak buat satu perkara yang sangat musykill...
yang sangat macam perlu untuk korang buat..
mmmm....
yeahhhh...
try kira berapa berat blog korang???
ni...sebab..bila nk BG...
cik lyana yang ngah rajin rajin...
tibe3 jadik jammed..
sebab nk load blog korang tu..kemain lamanya...
mmmm....

ok.
kalau nak check ..
meh pergi ke link ni..


then leh tgk macam ne speed blog korang tu...


ok....
kalau berat sangat memang ada beberapa benda nk buang ni...
dengan saiz 139.98KB kelajuan 0.33 load time...
agak3 berat x ni???
hahahhaa....





Saturday, February 4, 2012

MULUT MACAM LONGKANG???

PLEASE...
KALAU SESIAPA RASA NAK JADIK MULUT MACAM LONGKANG
JANGAN NAK TRY 
KELONGKANGAN ANDA DIHADAPAN CIK LYANA..

SEBAB...
setiap kelongkangan anda itu
akan dibalas dengan
DETTOL
SEGALA BAGAI PENCUCI TANDAS
SEGALA BAGAI PENCUCI LONGKANG
SEGALA BAGAI PENCUCI LOJI
SEMUA SEMUA LAH..

hehehe...sebab..orang pesan ...
kalau orang LONGKANG ngan kita..
kita balas dengan PERFUME...
PASTI orang tu...
diam TAK berkata-kata...

ok guys...
see u next time..

****gunalah pencuci tandas yang sesuai dengan bau untuk menyah bau busuk itu...
****opssssss~




SEGALA BAGAI PEWANGI
UNTUK SI MULUT
LONGKANG
^_^



SALAM MAULIDUR RASUL ...





selawat dan salam kepada junjungan besar kita Nabi 

Muhammad s.a.w.... 


alunan selawat memecahkan kesunyian malam dan getaran 


jiwa berbisik bahawa DIRI INI MERINDUIMU WAHAI 


KEKASIH ALLAH...... :')


she is AG ^_^



Haaa…siapa plak AG ni… kalau x kenal maka x cinta la kan.. tp readers tidak dibenarkan jatuh cinta plak dgn beliau sebab she already taken by someone known as MR AI…. < please pray for both of them >> ^_^

AG merupakan nama panggilan manja beliau…beliau mempunyai nama manja kerana beliau merupakan seorang yang manja… =) hehehehe.. hanya orang yang manja je ada nama manja taw… < u’ll ada? Kalau ada lets share that manja name with cik lyana yaa….. >

Ok..back to the topic…

Based on experience cik lyana yang telah pernah menjadi rakan sebilik, banyak perkara yang saya belajar daripada beliau.. amat sukar untuk diperolehi dimana3 kerana segala kata3 yang beliau gunakan penuh dengan isi3 yang bila cik lyana fikir-fikirkan…cik lyana terduduk diam tak terkata…..



Adakalanya sebagai manusia, kita seharusnya perlu ditegur jika membuat perkara –ve yang kita  tak sedar… tapi kalau korang perasan… ada tak kawan3 korang yang berani tegur kesilapan korang? Kalau ada yang tegur pun, sesetengah orang tak dapat terima..then buat muka, tak tegur sapa dalam bilik dah… tapi bagi kami, perkara paling membuatkan cik lyana terharu ialah beliau banyak memberikan teguran dan nasihat kepada cik lyana.. let says… cik lyana agak baran kalau mengUPDATE status3 MUKABUKU dan kadang kala menimbulkan beberapa ketidakpuasan hati sesetengah pihak..kerana adanya beliau, beliau pesan kat cik lyana siap3…



“dah-dah tak payah layan dorang.. n sila tengok sahaja FB awk tu…jangan nk ngada-ngada balas ayat dorang atau nk update apa-apa status buat masa ini…. “



Oleh kerana itu, ketika kepanasan dan kebahangan yang berlaku, cik lyana hanya merelakan kedaan menjadi panas.. dimana dalam erti kata lain beliau menerapkan unsur SABAR dalam diri cik lyana… dan impaknya, insan3 yang mencetuskan kontroversi terus diam apabila cik lyana tidak memberikan respon dalam cacian3 mereka tersebut.. see… nampak kan, kalau kita SABAR dan DIAM diri, kita pasti akan perolehi sesuatu benda yang sukar diperolehi oleh orang-orang yang tidak pernah menempuhinya… pernah suatu ketika, kedaan menjadi terlalu SERABUT… dan ketika itu cik lyana mempunyai banyak BUKTI SAHIH untuk menjadikan keadaan lebih SERABUT.. namun dengan nasihat beliau…cik lyana buat RILEKS-RELEKS je.. sebab apa? Sebab pada beliau.. “buat apa yang buat sesuatu yang orang lain tak boleh terima…baik kita duduk dan buat kerja kita sahaja… “

Dan bermula dari itu, cik lyana malas nk amik PORT mana-mana benda yang TERLALU SERABUT dalam mana-mana KEADAAN… “kerana sememangnya….kita perlu berada pada keadaan yang NEUTRAL pabila berada dalam keadaan-keadaan yang MENDESAK…"

Dalam menjalani beberapa perkara yang penting dalam kehidupan, PERCINTAAN antara ADAM dan HAWA merupakan sesuatu yang amat DAHSYAT yang akan dialami dalam setiap individu… dan beliau adakalanya menjadi DR LOVE yang memberikan antibiotik, ubat tahan sakit, paracetemol, ubat selesema dan kalau batuk maka ubat batuk pun beliau berikan… see, sebagai kawan, beliau banyak memberikan kata-kata yang boleh memujuk hati agar REDHA dengan segala ketentuan…

Kalau dalam OMBAK RINDU… lisa surihani pernah berpesan kepada cik lyana bahawa..
Redha itu ikhlas.. dan pasrah itu menyerah…

Dan pada ungkapan lisa itu…cik lyana selaku guru bahasa malaysia nak pecah kan maksud yang tersirat dan tersurat yang boleh readers fikir-fikirkan…

Redha itu ikhlas….

Redha itu maknanya kita kurangkan kemarahan, kurangkan ketidakpuasan hati, kurangkan baran, kurangkan segala penerimaan-penerimaan negatife.. maka dengan automatiknya… kita xkan mengungkit mana3 kekurangan atau mana3 kesalahan…. Dan ikhlas tu bermakna berserah semata3 kerana Allah s.w.t. .. =)

Pasrah itu menyerah…
Pasrah itu maknanya kita dah surrender dgn apa yang terjadi..dlm erti kata lain dah tak mau nk fikir lagi dgn apa yg berlaku…dan yang penting semuanya dah FULLSTOP…

See…..dalam bersahabat..kita haruslah mencari seseorang yang boleh tegur dan bombing kita… TERIMA DENGAN SEADANYA KELEMAHAN DAN KEKURANGAN DIRI SENDIRI…

To my dear friend NOORAZIMAH BT MD NOOR…. Wish u all the best in ur life…. Wish all the happiness always close with u dear…







SWEATER MALAYSIA





sesiapa nk tempah 
JERSI
JERSI
JERSI
JERSI
JERSI
JERSI
JERSI
JERSI

atau

SWEATER
SWEATER 
SWEATER 
SWEATER 
SWEATER 
SWEATER 
SWEATER 


atau 

APA SAHAJA
YANG BERKAITAN DENGAN

DUNIA BOLA

DUNIA BOLA


DUNIA BOLA


DUNIA BOLA


DUNIA BOLA

cik lyana
nak cadangkan
agar korang
COME N LIKE 
PAGE

Jersey Store

DI ALAMAT



service banyak cun dan best
admin pun banyak sempoi....

silalah beli....

cik lyana sudah...anda bagaimana????

::::::cikedaud:::::::




Saturday, January 28, 2012

PERNIKAHAN BUKAN SEMUDAH ONE TWO THREE







Assalamualaikum readers ^_^

Ni entry yang agak memberikan satu impak yang luar biasa kepada diri ini..
Hal ini adalah kerana..
Adakalanya kita sebagai manusia harus melihat sesuatu dengan cara yang berbeza..
Maksud cik lyana disini…kita harus lebih kepada pemikiran yang kritis dan keratif… < eh…dah macam dlm kelas plak ni…>>> hehehe… ok…sila teruskan pembacaan anda…
Pada umur skrg… <maksud cik lyana..pada umur yang cik lyana skrg ni….>
Mesti ada terlintas untuk mendirikan rumah tangga….
“Terlintas dan terniat…”
Dan apa yang terlintas ini adalah sesuatu yang NORMAL bagi setiap manusia kan?
Jadi…dalam apa yang terlintas…
Cik lyana telah membuat beberapa kajian dan pembacaan… <dah macam nak buat tesis je ni… ^_^)
Sebelum itu…

Cik lyana ingin menyatakan beberapa soalan.. yang boleh kita fikirkan bersama…
1- Adakah aku layak untuk melangkah ke alam perkahwinan?
2- Adakah ilmu yang di dada ini cukup untuk aku mentadbir sebuah keluarga?
3- Bagaimakah aku perlu uruskan beberapa aspek meliputi pengurusan rumah tangga dan kewangan?
4- Mampukah aku menjadi ibu / bapa yang berkuasa dalam menguruskan kerenah anak3 yang sekarang ini dilambakkan dengan segala macam kemudahan cyber?

Sebenarnya banyak lagi persoalan yang bermain di minda …

1) Perkahwinan ini melibatkan dua buah keluarga…

Siapa anda pada hari ini…adalah daripada didikan keluarga anda… dan siapa si dia pada hari ni adalah daripada hasil didikan keluarga si dia… jangan difikirkan soal hati sahaja… kita perlu utamakan pilihan keluarga… mesti diingatkan bahawa restu Ibu Bapa amat penting dalam sesebuah perkahwinan… pertama sekali, kita seharusnya bersedia untuk mengenali dan menerima dengan terbuka apa yang ingin diperkatakan oleh pihak bakal keluarga… jika NO… maka NO yang perlu kita terima… jangan nak emosi emosi plak… dah bakal family tu cakap NO… maknanya mereka REJECT kita lah… jangan lah nk diteruskan lagi, sebab ini akan memakan diri kita… kita mungkin akan terseksa emosi dan mental jika kita meneruskan juga perkahwinan itu…  kalau bakal keluarga cakap YES… maka inilah ruang dan peluang yang seharusnya digunakan dengan sebaik-baik mungkin oleh kita… hal ini kerana RESTU yang ada pada mereka telah diberikan kepada kita… apa lagi… rancang terus ke langkah yang seterusnya… ^_^

2) Perkahwinan ini melibatkan soal agama

ISLAM… merupakan agama fitrah.. agama yang diredhai oleh ALLAH s.w.t… sekrang ini banyak anak3 hanya agama pada keturunan… maksud saya disini ialah, kebanyakkan anak3 hanya ISLAM pada kad pengenalan dan surat beranak… hal ini kerana ibu bapa terlalu melepaskan tangan dalam mendidik anak3… soal solat, solat puasa, soal zakat… jadi, sebelum berumah tangga, haruslah dipastikan ilmu agama cukup di dada… hal ini jugak adalah kerana, seseorang akan dipilih dengan tanpa ragu3 jika punyai ilmu agama yang cukup tinggi… jadi, harus diingatkan bahawa bukan nk kahwin je baru terhegeh3 nk carik ilmu agama… skrg, yang masih bujang3 seharusnya berlumba3 mencari dan mendalami ilmu agama… sebagai bekalan untuk akhirat….. =)

3) Perkahwinan ini melibatkan soal tanggungjawab

TANGGUNGJAWAB… atau dalam bahasa inggerisnya ialah RESPONSIBILITY …  besar tanggungjawab yang dipikul ni kalau dah mendirikan rumah tangga… seharusnya perlu berubah kepada arah yang lebih baik… dah kahwin kan? So, xkanlah perangai macam budak3??? Adakah mereka kahwin kerana nafsu atau kerana akhirat???? Haaa… soalan ni perlu difikir sebelum anda dan saya mendirikan rumah tangga… perangai orang dah kahwin ni akan nampak sangat berlainan…. Dari segi berpakaian….tingkah laku….cara percakapan…dan paling penting post3 di fb…semua akan berubah dengan matangnya…. ^_^

Kalau nk bincang..banyak lagi benda yang perlu difikirkan sebelum melangkah ke alam perkahwinan..
So, kepada bakal3 pengantin…cik lyana mengucapkan tahniah dan semoga segala urusan anda dipermudahkan… kepada si single…mari pakat3 kita penuhkan ilmu agama, ilmu dunia, ilmu masakan, ilmu pengurusan, ilmu kewangan di dalam dada…. X rugi kalau ilmu penuh di dada… =)






kehidupan ini satu perjalanan

antara hidup atau mati
semua keputusan yang kita buat
baik buruk kesannya kita kena tanggung...
samada suka atau tidak,
atas bahu ni tergalas segala macam tanggungjawab

kerana TANGGUNGJAWAB itu adalah 
satu
AMANAH 
yang harus dilaksanakan

teruskan dalam perjuangan....




"kadang2 kita akan dipertemukan dengan orang yang SALAH"

"kadang2 kita akan dipertemukan dengan orang yang SALAH"

aku rasa semua pernah dengar ungkapan ni kan?
lagi2 orang yang sedang berchenta then last2 putus...

SAKIT DAN KECEWA KAN bila putus chenta....
rasa masam LOSER je...
sebab...
1) dah wat yang terbaekkk
2) dah jaga si dia dgn penuh tanggaungjawab
3) sedaya upaya memberikan segala kudrat dan penuh keringat

namun..
bila semua terputus dipertengahan jalan..
usah ditangisi segala yang tertulis...
senyumlah pada takdir...
kerana sudah ternyata lagi terang bersuluh SI DIA  tidak menghargai dan tidak memerlukan dirimu lagi...

apa gunanya bersama dengan orang yang tidak menghargai kita?
apa gunanya bersama dengan orang yang tidak menyintai kita...??

CUBA PERBAIKI DIRI DAN TERUSKAN PERJUANGAN ...
MASIH ADA SINAR DAN HARAPAN UNTUK ANDA DI LUAR SANA...








hanya pada MU ku meminta...

“Ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau mengetahui rahsiaku dan zahirku,maka terimalah keuzuranku dan Engkau mengetahui hajatku maka kurniakanlah permihinanku dan Engkau mengetahui apa yang ada di dalam diriku, maka ampunkanlah aku. Ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon kepada Engkau iman yang meresap dalam hatiku, keyakinan yang benar sehingga aku tahu bahawa tidak terkena kepadaku tidaklah kerana kesilapanku dan apa yang tersilap bagiku tiadalah boleh mengenaku.. “

Semoga setiap yang dikerjakan dan di lakukan dipermudahkan olehNya… =) 


lama blog bersarang =.=''

skrg 28 JANUARI...
MAKNAYA DAH 28 HARI..
kita semua melangkah ke tahun baru...

maka
dengan secara tidak langsung
blog ni agak sunyi dan sepi...

pe kata....
malam ni...
nk buat sebanyak mungkin entry 
yang boleh dikongsi bersama segala input dan ilmu...

^_____________^

::::::angananganbiarjadikenyataan::::::::::