Thursday, August 25, 2011

AKU ANAK PERANTAU

ASSALAMUALAIKUM

TUJU LAGU UNTUK SAPA-SAPA YANG NAK BALIK KAMPUNG

tanggal 25 hb OGOS 2011
bersamaan hari KHAMIS
tarikh sah tu menjadi tarikh
yang telah dipersetujui
oleh PIHAK PENTADBIR
kepada pelajar
untuk pulang ke kampung halaman..
(suspen je ni..hiihi)

lagu atas tu tiap2 kali nk balik kampung je sure2 nyanyi2 
dalam bas..
hihihih...
bukan nk raya je
cuti biasa pun nk nyanyi lagu tu..
sebab bait lagu tu
amat amat
memberi semangat yang sanggggat 
GEMBIRA 
untuk PULANG ke KAMPUNG
^_^

pukul 1.45 pm sampai di stesen bas TANAHMERA BANDAR BARU DARULAMAN JITRA, KEDAH. ucapan RIBUANNNNNN TERIMA KASIH kepada CIK FAFA a.k.a mrs gorr kerana telah menghantar ke stesen bas... ^_^
HANYA ILUSTRASI SEMATA-MATA

memandangkan cuaca mendung dan hujan rintik-rintik, maka segala pergerakan kena cepat, sebab x nak baju basah... 

2.00 pm bas TRans pun sampai....cepat2 aku angkat segala bagai barang ni.. satu kotak yang padat, satu beg panjang yang padat dan satu beg biasa... ditambah beg lappy lagi...kira aku ni dah macam bangla yang meniaga dah ni..macam2 digendungnya...
time nk letak barang dalam bonet bas..tiba2 POKK sekali bunyi dan sekali sakit...then ada lagi bunyi POKKK...arghhh....dua kali bunyi yang menunjukkan aku terhantuk kat pintu bonet bas tu...terus pandang sekeliling...semua mata macam tertumpu je kat aku... rasa2 nak berlakon pengsan, konon2 macam memang tak berapa sihat lah, thats why lah terhantuk  hantuk...tapi bila pikir2 balik...urmmm...malaih lah...terus wat macho dan naik bas... <malu yang TERAMAT sangat ini>>>>>>> hihihih~~~
next~
naik bas....aiyoyoyoyo...
bas ni style giler la...ada seat macam dalam cinema tu..bertingkat-tingkat.. hihihi....
then memandangkan seat depan tu kosong, aku pun transfer duduk seat depan..
dalam bas tu ada lah 2 aweks ni...comel memang comel...yg tak bestnyer bersembang sakan sampai satu bas dengaq...aduyai,,,hampa dua ni,kami naik bas bukan nk dengaq hampa nyembang...gelak sana gelak sini...aduyai...memang jemm lah dorang tu.... 
then
pukul 7.15 pm kami sampai di satu RnR
tapi uncle tu tak berenti kat tempat makan2 tapi just isi minyak then suruh beli apa2 kat dalam kedai stesyen minyak tu..
so aku beli je air memandangkan tak taw nk makan apa dah..
selesai kami pun berlepas untuk menuju ke KUALA LUMPUR...
BERBUKA pun dalam bas..kira memang ni ciri-ciri PERANTAU lah ni..hahaha... style lah!!!



tiba2.. krekkk krekkkk...
tettt tettt tetttt...
eh....bas tiba2 gelap dan mujur bas sudah berada di tepi jalan..
ingatkan apa
tapi rupa2nya bas down...perghhh...kira ni  BAS ROSAK LAH??? APA??? bas rosok???? BAS ROSAKKK???? perghh...memang macam dalam filem2 drama ni..hahaa....
tak pe lah, mujur uncle tu hebat lah jugak, adjust2 fius then lampu bas pun berjaya terbuka..
tak lah gelap gelita dalam bas tu..
bas bergegar2 bila lori atau bas lain BERSELISIH melalui jalan tu...
tiba2 perut plak wat perangai...alamak minum BLISS je,,,sure2 akan ke toilet ni..OWHH NOOOOO...
then terpaksa lah tahan tahan tahannnnnnnn SEDAYA UPAYA ni...huhuhu... 
MEMANG MENCABAR SANGAT INI!!!

tunggu punya tunggu..pomen tak mai mai lagi..
then apa lagi...bas bas yang mempunyai PEMANDU yang AMAT BERHATI BAIK....berhentikan bas untuk membantu kami para penumpang untuk menumpang bas mereka agar sampai ke HENTIAN DUTA....
rasa terharu lah sebab ADA JUGAK ORANG YANG SIMPATI NI...
then, terpaksa angkut sgala bagai barang untuk dipindahkan ke bas lain...tangan ni agak sakit sebab berat oooo~~~ 

sampai DUTA pada 10.30 pm...
tunggu abah dan nk balik umah menggambil masa 1 jam..
memandangkan kat DATUK KERAMAT jemm giler...hahah... RAYA LAH KATAKAN....
alhamdullilah sampai jugak pada 11.30 pm..
penat dan rasa letih..perut kosong kepala pening..
sampai2 je mama gtaw yang mama buat LAKSA...
APA??? LAKSA!!!!
slurppp...terus mandi dan makan..makan..makan....
ALHAMDULLILAH..
nyaman sungguh KUALA LUMPUR ni...
SELESA BERADA DI RUMAH SENDIRI..
hihih~~~

MORAL OF THE STORY ^_^
1 = time nk angkut barang masuk dalam bonet bas tu kena usha2 sikit pintu bonet tu..lagi2 kalau yang orang yang tinggi..sebab risiko TERHANTUK tu sangat BESAR...
2 = STAND BY makanan dalam bas kalau2 bas rosak ke boleh ngap ngap dalam bas sementara menanti MR POMEN
3 = pastikan anda telah selamat MEMBERSIHKAN PERUT agar tiada peristiwa peluh menitik-nitik di dahi memandangkan menahan kesakitan perut untuk ehem ehem..
4 = untuk UNCLE UNCLE BAS...anda akan didoakan oleh kami PENUMPANG BAS kerana anda SANGAT SANGAT baik hati kerana SUDI menumpangkan kami....
5 = walau anda comel / macho sekalipun...sah sah duduk dalam bas...x PAYAH lah nk SEMBANG ke NAK GELAK ke KUAT KUAT...sebab ini sgt2 sgt 2 sgt2 MENGGANGGU KETENTERAMAN AWAM okeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy



AIR MATA SYAWAL
memang sedih lagu ni..

sekian~~~

tinggalkan COMMENT anda ye..
saya sangat sangat menghargai comment yang
anda
BERIKAN ^_^


2 comments:

Yui_Wani said...

Wuhuuu....alhamdulillah selamat sampai :3

spywriter said...

Yui_Wani=hihihii..alhamdullilah...selamat dah nie ^_^