Sunday, March 18, 2012

KERANA SETIAP MANUSIA MEMILIKI SEKEPING HATI


ASSALAMUALAIKUM READERS…

Lama x jumpa…dan lama jugak blog ni tidak diUPDATE oleh cik lyana… apakan daya…profesion yang digalas memerlukan komitmen yang tinggi…

Back to topic..
Setiap manusia, lumrah…memiliki sekeping hati….
Atau sebuah hati…atau sebentuk hati atau segenggam hati…
Tidak kira lelaki atau perempuan…muda atau tua..kanak-kanak atau orang dewasa..
Semua memiliki hati kan…?
Dan bila sentuh tentang hati..kita mesti kaitkan dengan beberapa pepatah..

Sakit hati
Keras hati
Hati batu
Hati-hati
Hati lembu
Hati kering
Kecil hati
Pedih hati

Haaa…semua tu berkaitan ngan HATI lah kan..
So..apa masalah ngan HATI ni?
Now, cik lyana bukan nk gebang kosong atau nk amik masa korang baca entry ni…
Cik lyana cuma nk bukak mata korang n buka pemikiran korang pada tahap yg xtreme…
Bila berbicara mengenai HATI..kita sering kali melihat persamaan HATI dengan WANITA…
Kenapa WANITA? Kenapa tidak LELAKI?
Hal ini disebabkan kerana LELAKI ni punya HATI YANG AGAK TOUGH BERBANDING WANITA yang mempunyai hati selembut atau sehalus kapas…
Bila HATI seorang WANITA ni terluka…AGAK-AGAK…senang x nk UBAT HATI tu?
Bukan senang….WANITA memerlukan MASA untuk KEMBALI NORMAL..kembali pada keadaan NATURE ...

Terdapat beberapa perkara yang boleh membuatkan HATI WANITA BEGITU TERUSIK…
ANTARANYA …

1- bila seorang LELAKI cuba menyembunyikan sesuatu tanpa pengetahuan …
Contoh situasi bila lelaki tu cakap nak pergi main FUTSAL…tapi g date ngan kawan perempuan lain…
2- bila seorang LELAKI berlagak KAYA RAYA di hadapan kawan-kawanya…sedangkan PADA HAKIKAT SEBENAR bila makan AWEK dia yang keluarkan duit
3- bila seorang LELAKI bergurau kasar dengan MENGATAKAN BAHAWA RAKAN SEKERJA dia lebih CANTIK daripada kekasih hatinya
4- bila seorang LELAKI mengatakan bahawa DIA SUDAH ADA KEKASIH HATI LAIN…

Ada beberapa perkara lagi yang boleh membuatkan hati WANITA begitu terusik….Cuma cik lyana malas nk nyatakan disini….

SO…ada beberapa TIPS yang boleh diaplikasikan oleh para LELAKI diluar untuk memastikan HATI WANITA YANG DISAYANGI kembali kuat dan sempurna…
1- rileks dulu….
***disebabkan si LELAKI dah TERKANTOI…better korang amik masa sikit untuk jelaskan segalanya…sebab…adakalanya….TAK SEMUA MASALAH BOLEH SELESAI DENGAN PENJELASAN..sebab kalau tak kena cara dan gaya….korang akan membuka PEKUNG sendiri…so lebih baik amik masa sedikit untuk menjelaskan keadaan sebanar..
2-jangan MALU nak mengucapkan MAAF…
***tak nampak DAYUS pun kalau seorang LELAKI mengucapkan MAAF atas kesalahan yang dilakukan… MAAF pun bertempat beb…xkan kuar ngan FAMILY sendiri pun aweks korang nk berkirakan? Ni kes kes yang berat lah ye…
3-HADIAH…
***yeahhh…kalau dapat hadiah.maybe marah tu x marah sangat kan? Mungkin pemberian HADIAH merupakan satu terapi untuk meredakan keadaan hati yang bergelora….
4-MESEJ
****just taip mesej yang RINGKAS dan MEMPUNYAI MAKSUD yang mendalam.. contoh… “SAYA HARAP, SAYA MASIH ADA RUANG UNTUK MEMPERBAIKI KESALAHAN SAYA…”
5-PANDAI-PANDAI LAH korang pk sendiri…dah buat salah, kena pandai carik jalan penyelesaian…

HAAA…. If kalau korang nk putuskan apa yang ada…putuslah dengan cara yang baik…jangan putus dengan DENDAM dan AMARAH…sebab ni akan membahayakan diri korang sendiri… TAK BEST LAH HIDUP kalau ada perasaan marah marah ni kan…so, kalau korang rasa korang kena STOP takat tu relation korang…better slow talk…gtaw napa korang nk STOP…jangan nak wat benda benda yang boleh  buat hati orang lain terluka atau parah…
Senang kan? =.=’’ >>>senang pada yang MAMPU…dan payah pada yang banyak ALASAN.. 




4 comments:

mr.kylephytrie said...

amboi.....nak jd pakar motivasi ke...???

spywriter said...

@mr.kylephytrie = huuu...sgt motivasikah?? hahahaha...ewahhhhh

izzwan shah said...

hati aku yg terluke bukan die . aku nga cari ubat (penawar hati kecil ku ini) huhuk :'/ rase nye takde penawar laen yg mampu ubat hati aq ni . huargg someone help me ! :'(

lyanamahat said...

@izzwan shah - doa banyak3....jangat terluka sangat, moga kuat...chaiyokkkk...hahahaha